Geschiedenis

Wie en wat zijn de Dörpelmaeg ?

Dorpelmaad is de Sittardse vertaling van Dörpelmaeg, dagmaedje – loupmaedje

In vroegere tijden was de Dörpelmaeg een huishoudster die bij de rijke familie’s in dienst was en die zorg droeg voor het huishouden.

In deze huishoudens werd flink gepoetst en geschrobd, met name de drempels moesten er fraai en glimmend uitzien.

De Dörpelmaeg waren herkenbaar aan de lange jurk en de geruite schort met pelerine.

Tegenwoordig is de lange jurk, geruite schort en pelerine geen werkkleding meer. Het is nu het vertrouwde tenue van de leden van de Dörpelmaeg, de bekende damesvereniging uit het Marotterijk.

Het ontstaan van de Dörpelmaeg.

Sittard had in de jaren vijftig een aantal dameskegelverenigingen. Op de banen van Hotel de Zwaan in de Brandstraat werd sportief gestreden om de punten, maar er heerste vooral een gezellige sfeer. In 1961 werden deze kegelbanen gesloten en de kegelaarsters verloren hun hobby.

De dames hadden ook een warme sympathie voor het Sittardse carnaval en het alternatief was snel gevonden. Op 11 november 1961 werden de Dörpelmaeg opgericht. Deze groep maakte al snel naam in de carnavalsoptochten en werd een bekende damesvereniging uit het Marotterijk. De erewimpel was regelmatig de verdiende beloning.

In 1973 reisden de dames naar paleis Soestdijk, waar ze bij gelegenheid van de verjaardag van koningin Juliana aanwezig waren bij het defilé. Toch werd dit verenigingsjaar overschaduwd door een splitsing. Een aantal leden stichtten de Stadsjöffere en Sittard had nu twee belangrijke carnavalistische damesverenigingen. Inmiddels hebben de Stadsjöffere zich enkele jaren geleden opgeheven.